De 70-er jaren: de voorgeschiedenis van FATA MORGANA

Ronald Kamminga
Ronald kwam direct in 1970 als basspeler bij de Eindhovense Mondharmonica Club (EMC), en speelde daarnaast gedurende de 70’er jaren ook bas in Trio Kamminga, samen met zus Olga (melodie) en broer Erik (accoord-begeleiding). Voor dit trio schreef hij ook de arrangementen. In die tijd speelde Ronald ook orgel ter begeleiding van EMC-leden (zoals Corinne van der Maat en het latere FATA MORGANA-lid Dirk Neerhoff) wanneer die als solist optraden. Daarnaast was hij pianist van de gospelgroep “The Young Gospel Singers”.

Erik Kamminga
Erik werd direct in 1970 lid van de Eindhovense Mondharmonica Club, leerde het spelen op het chromatisch melodie-instrument en speelde tweede melodie in het EMC orkest. Als lid van Trio Kamminga (met zus Olga en broer Ronald) deed hij verdere ervaring op in het bespelen van het akkoord-begeleidingsinstrument.

Elly van der Walle
Elly begon in 1970 in het EMC-orkest met de “polyphonia” (een akkoord-begeleidingsinstrument met driestemmige akkoorden en bastonen).
Later verwisselde zij deze voor het “grote” begeleidingsinstrument. Zij speelde van 1970 tot 1972 ook in Trio van der Walle samen met zus Anja en broer Martin (beiden melodie). In 1971 werd Elly lid van het EMC kwintet, samen met Anja en Martin van der Walle (melodie), Carla Janssen (melodie) en Rob Janssen (bas). Deze groep deed in 1971, 1973 en 1975 (als sextet) mee aan de wereldkampioenschappen mondharmonica, met als resultaat respectievelijk een vierde, een eerste en nogmaals een eerste plaats. Het EMC kwintet (later Progress genoemd) stopte in 1976.

Rob Janssen
Rob leerde in 1969 de beginselen van het bas spelen in het familietrio J.J.J. (Janssen, Janssen, Janssen) met zus Carla (melodie) en vader Peter (accoord-begeleiding). Een van de eerste uitvoeringen van dit trio was bij de informatie-avond die later tot de oprichting van EMC leidde. Rob werd bassist in het EMC orkest en speelde vervolgens ook met o.a. Elly van der Walle in het reeds eerder genoemde EMC kwintet. Van 1977 tot 1979 speelde hij melodie en begeleiding in het Phantom trio, samen met Paul Dijkgraaf (melodie/begeleiding) en Kees van Mazijk (later Marjan van der Donk) op bas. Voor dit trio schreef Rob de arrangementen.

Voorloper van FATA MORGANA
Het EMC bracht, met name in de eerste helft van de 70-er jaren, vele solisten (Corinne van der Maat, Dirk Neerhoff) , trio’s (Trio J.J.J., Trio Kamminga, Trio van der Tuuk, het Trifolium Trio) en groepen (EMC Kwintet, Progress) voort.
In 1979 waren er naast het EMC orkest nauwelijks nog andere “acts” overgebleven bij EMC.
Ronald, Erik en Rob wilden graag meer doen dan enkel in het orkest spelen, en besloten om als trio samen te gaan spelen.
Onder de originele naam “EMC Trio” speelden zij als afwisseling bij uitvoeringen van het EMC orkest.
Ronald speelde bas; Erik en Rob speelden afwisselend melodie en begeleiding.