De jaren 2000 tot en met 2009

2000
De titels van de twee muziekcassettes die in respectievelijk 1985 en 1989 waren uitgebracht werden begin 2000 gebundeld op de cd Recordings Of The 80’s. Cassettes waren uit de tijd, maar in digitale vorm konden de op zich goede opnames nog een tijdje mee. In maart speelde het kwartet in Balingen, Duitsland als eerste deel van een uitwisselingsconcert met kwartet Harmonicamento, met de zondagochtend daarna nog snel een uitvoering in het Harmonika Museum in Trossingen. In mei organiseerde EMC het Novam Festival in het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven, met Ronald in de festivaljury, Rob als presentator en FATA MORGANA als onderdeel van het galaconcert op de zaterdagavond. In september speelde het kwartet voor het eerst in Homécourt, Frankrijk tijdens het door Jean-Louis Emmenecker georganiseerde Concert International de l’Harmonica. Een zeer geslaagd concert voor 650 enthousiaste luisteraars. Het 20-jarig bestaan van FATA MORGANA werd op 28 september gevierd met een feest op zaterdagavond, samen met zo’n 60 mondharmonicavrienden. Uniek was dat FATA MORGANA daar ook in twee oude bezettingen optrad: Ronald, Rob, Erik en Elly (met “Malaga”), en Ronald, Rob, Dirk en Lex (met “Un Type Normal”). Zelfs de oude tenues waren van stal gehaald. Ook werd een Powerpoint-presentatie getoond met de geschiedenis van het kwartet. Op zondagmiddag 29 september werd eveneens in Valkenswaard het jubileumconcert gegeven met een gastoptreden van Mundharmonika Quartett Harmonicamento. Tijdens dit concert werd de nieuwe cd For Once In My Life gepresenteerd; geheel in eigen beheer geproduceerd en op tijd klaar. Bij de fotosessie bij Holland Casino in Eindhoven stond een van de poetsdames bijna met haar stofzuiger op de voor de cd bedoelde coverfoto. En de fotosessie in de tropische omgeving van de Kempervennen in Westerhoven mocht zich vanwege onze assistente in bikini in een groot publiek verheugen. Maar het leidde allemaal tot een cd die er prima uitzag en ook prima klonk. Net als bij Way To Your Heart is ook het titelstuk van deze cd nooit live door FATA MORGANA uitgevoerd.

2001
Met 7 uitvoeringen was 2001 geen druk jaar. Maar er gebeurde genoeg. Zoals een uitvoering waarbij de organisator besloot om iedereen in het publiek een FATA MORGANA-cd te geven, een gezellig informeel treffen in het Duitse Balken, de tweede keer spelen bij het jaarlijkse concert in Homécourt, en in oktober een uitvoering tijdens het World Harmonica Festival in Trossingen tijdens het Galaconcert “Classic meets Jazz”, samen met Franz Chmel, Sigmund Groven en Hendrik Meurkens. Bij dit festival verzorgde het kwartet ook twee keer een workshop “bas en begeleiding, en arrangeren voor groepen” en werd er gespeeld bij een concert ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het Harmonika Museum. Ronald en Rob jureerden bij de competitie, en Rob presenteerde ‘s avonds. Ook het informele deel ontbrak niet: samen met (o.a.) Mundharmonika Quartett Austria werd nog tot laat gemusiceerd in Gasthof Linde. In november verliet Dirk het kwartet. Besloten werd om op zoek te gaan naar een nieuwe chromatisch solist. Natuurlijk werd eerst gekeken of EMC nog een geschikt iemand in haar gelederen had. Dat bleek (wederom) zo te zijn: Paul Cornelissen speelde in het EMC orkest en had daarnaast in het duo Remco & Paul (later Cadence geheten) ook al ervaring opgedaan. Eind november werd Paul de nieuwe solist.

2002
Om Paul de gelegenheid te geven zich het repertoire eigen te maken, werd in het begin bij een deel van de uitvoeringen als trio gespeeld. Toch had Paul zijn debuut al op 5 januari 2002 met twee titels tijdens het feest ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van mondharmonicacollega Hermann Otto Brand in Hilden, Duitsland.
Als penningmeester van FATA MORGANA begon Paul wat minder succesvol: enkele dagen nadat de kas aan hem was overgedragen werd deze bij een inbraak gestolen. Maar muzikaal liep het prima. In totaal 11 uitvoeringen, waarvan 5 in het buitenland.
In juli werd de reis naar Estland gemaakt, om daar te spelen tijdens het Baltic-Nordic Harmonica Festival. Een mondharmonicafestival in een totaal andere omgeving, maar met het gebruikelijke enthousiasme. Prima organisatie, leuke nieuwe contacten en een goede presentatie van FATA MORGANA in de nieuwe bezetting. Bij het evenement “75 jaar Novam” werd als kwartet gespeeld, maar ook tijdens de receptie als trio met Paul (mondharmonica), Ronald (piano) en Rob (basgitaar). Eind oktober speelde de groep tijdens de jaarlijkse “Mundharmonika-Abend” van het Zwitserse trio Piranhas in Basel, met een publiek van meer dan 500 personen die allemaal tot na middernacht enthousiast bleven.
Begin november werd in Leersum de dubbel-cd “De Mondharmonica In Nederland 1947-2002” gepresenteerd door producent Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie. FATA MORGANA had voor deze cd een live-opname van Tell Her About It aangeleverd (opgenomen bij Radio Oost) en Rob had een opname ter beschikking gesteld van een radio opname van Nature Boy, als solist met begeleiding van het Metropole Orkest.
In 2002 werd geïnvesteerd in draadloze microfoons: minder kabel-spaghetti op het podium en een kortere opbouwtijd.

2003
Van de 12 uitvoeringen in 2003 waren er slechts 3 in Nederland. In april een weekend in Frankrijk bij mondharmonicavereniging Harmonica 17 in La Rochelle: genieten van gastvrijheid, gezelligheid en een goed mondharmonicaconcert, ondanks de taalbarrière. De datum van het concert was overigens verplaatst omdat FATA MORGANA op de eerder geplande datum verhinderd was. In mei 3 dagen naar het uiterste noorden van Duitsland om het (50-jarig) jubileumfeest van Trio Nord mee te maken. Samen met de groepen Piccolo (Estland), Grisentis (Oostenrijk), Blizza Harmonica Gang (Duitsland) en natuurlijk Trio Nord, werden twee concerten gegeven in Niebüll en in Husum. Voor Paul en Rob was dit super georganiseerde weekend meteen ook een familie-uitje. Na in juni nog in België te hebben gespeeld en in juli in Luxemburg, was het in augustus tijd voor het hoogtepunt van 2003: de trip naar Dallas, Texas, USA. De uitnodiging van SPAH-president Douglas Tate om te spelen tijdens het zaterdagavond galaconcert bij de 40ste SPAH Convention was met plezier aangenomen. En het werd een onvergetelijke belevenis: vijf dagen mondharmonica-gekte in het Harvey Hotel in Irving bij Dallas, en de eer om (na fantastische optredens van o.a. Norton Buffalo) een show van een uur te brengen tijdens de Saturday night Banquet Show. Dit met een “blokje” van Amerikaanse nummers, waarvoor de outfit was uitgebreid met (in Fort Worth gekochte) cowboy-hoeden. De spelers die niet bij het concert waren geweest en het kwartet later in de geel-zwarte outfit zagen staan (zonder hoeden), dachten dat het kelners waren en begonnen drankjes te bestellen. Maar FATA MORGANA verkocht enkel cd’s. En hoe….

2004
Het jaar 2004 was minder opvallend: slechts 7 uitvoeringen, waarvan 3 in het buitenland. Wel weer leuke ervaringen, zoals het concert bij Harmonie Fraire in zuid-België en een bedrijfsdiner in Kasteel Maurick in Vught. Na een uitvoering in Valkenswaard kon het kwartet niet weg omdat iemand zijn fiets met een ketting aan de aanhanger had bevestigd. Het duurde even voordat de eigenaar was opgespoord.
In september werd voor de derde keer deelgenomen aan het mondharmonicaconcert in zaal Picasso in Homécourt, Frankrijk. Zoals gebruikelijk een zeer geslaagd evenement met erg enthousiast publiek: veel handtekeningen uitdelen.
In 2004 werd een begin gemaakt met de opnames voor de volgende cd. Door tijdgebrek en technische problemen met de opname-apparatuur moest de oorspronkelijke planning (cd-presentatie in 2005) worden bijgesteld.

FM & Harmonika Quartett Austria

2005
De eerste uitvoering in 2005 was bij accordeonvereniging Concertina in Middelburg. Twee optredens van FATA MORGANA: eerst tijdens het concert in de schouwburgzaal, en daarna eentje na afloop in de foyer. Deze laatste gedeeltelijk als trio, omdat Ronald, Antal en Rob spontaan besloten een trio-titel te gaan spelen toen Paul “even weg” was.
Het evenement ter gelegenheid van 35 jaar EMC in juni bracht Al en Judy Smith naar Nederland. Voor FATA MORGANA aanleiding om, na een geslaagd concert bij EMC, de Amerikaanse vrienden mee te nemen naar Salem (Duitsland), waar een week later een informeel treffen werd georganiseerd met het Jovis Trio, het Picca Trio, het Tramps Trio, Trio Piranhas, Mundharmonika Quartett Austria en FATA MORGANA. Een supergezellig weekend met veel mondharmonicamuziek: een voorbeeld van waar het bij mondharmonicaspelen om gaat.
In september kwam er een nieuwe ervaring bij: spelen op een vliegveld (in Dortmund) in het kader van de concertserie “Konzerte in den Häusern der Stadt” van de cultuurorganisatie Mommenta.
Begin oktober naar België om voor de tweede keer een concert te verzorgen bij de Heemkundekring in Kasterlee: erg gezellig en erg goed eten.
Eind oktober volgde “Harmonica 2005”: het Britse festival in Bristol. Met auto en aanhanger op de boot en door Engeland, om een erg leuk weekend mee te maken. Een workshop, een concert op zaterdagavond en veel mondharmonicaspelers, fans, instrumenten en een wielklem (omdat Rob in de buurt van het podium had geparkeerd).
Tot onze verrassing bracht Jim Hughes een cd mee met de resultaten van het kerstalbum waaraan Ronald en Rob in 1987 hadden meegewerkt. De (oorspronkelijk Engelse) opnames waren blijkbaar in Japan opgedoken.

2006
Moses Post van het Picca Trio werd 70 op 27 januari 2006 en vierde dit met een mondharmonica-feestje. FATA MORGANA was ook van de partij met een kort optreden, inclusief een bijzondere versie van “Buona Sera”. Bijzonder, omdat Rob na een paar pilsjes een nogal aparte versie speelde…
In mei was het kwartet te gast bij France Harmonica in Auxerre. Jean-Claude Lavergne had een concert georganiseerd met Sebastien Charlier, FATA MORGANA en Willi Burger. De eerste kennismaking met deze Italiaanse veteraan die niet enkel een virtuoos speler, maar ook een sympathieke man bleek te zijn. De chablis na afloop smaakte prima.
Op 10 juni was het zover: het 25-jarig jubileum van FATA MORGANA werd (eigenlijk een jaar te laat…) gevierd met een concert in theater De Hofnar in Valkenswaard. Bij dit concert, met een gastoptreden van The Southern Comfort Barber Mates, werd de nieuwe cd Struttin’ With Some Harmonica gepresenteerd. Het grafische werk voor de cd was gedaan door Paul Gillings, een Engelse mondharmonicaspeler waar in 2005 in Bristol afspraken mee waren gemaakt. Hoewel nog niet op het jubileumconcert, werd van de deze CD het titelnummer later wel live gespeeld. Met ruim 300 gasten en een goede prestatie van het kwartet was het concert een groot succes.
In augustus speelde FATA MORGANA op het festival Harmonica Bridge Torun – Bydgoszcz in Polen. Een Nederlands sprekende dame begeleidde de groep eerst naar de concertzaal in Torun, waar het eerste FATA MORGANA concert plaatsvond. Daarna ging het naar Bydgoszcz, waar een tweede concert werd gespeeld. Helaas zijn de door de organisatie toegezegde video-opnames nooit ontvangen.
In oktober in Velsen moest weer een deel van het FATA MORGANA-programma na afloop van het eigenlijke concert in de foyer van de schouwburg worden gespeeld. Doordat tussendoor steeds mensen cd’s wilden kopen, kwam het kwartet nauwelijks aan spelen toe.
Het jaar werd afgesloten met twee uitvoeringen bij de Belgische accordeonvereniging De Vrije Kunst in Beerse.

2007
2007 telde 8 uitvoeringen, beginnend in januari met een uitvoering in Hagenau (bij Strasbourg), Frankrijk, als gast bij een fantastisch accordeonorkest.
In juni zorgden technische problemen met de digitale mengtafel ervoor dat de FATA MORGANA-bijdrage aan het DHV Festival in Hilden minder goed uit de verf kwam.
In september vond voor de achtste keer het mondharmonicaconcert in Homécourt, Frankrijk, plaats: het kwartet nam er voor de vierde keer aan deel.
Na vele jaren werd in oktober weer een keer de mondharmonica gepresenteerd tijdens een Novam-weekend, dit keer in Valkenswaard.
In november nog een keer Novam: de mondharmonicadag in Tilburg, waar een afwisselend programma geboden werd, en waar FATA MORGANA gelukkig niet als laatste was geprogrammeerd (dat was Hermine Deurloo, bij wie de uitvoering werd onderbroken door rookalarm).
Een paar weken later stond bij een accordeonconcert van Novam-Limburg (waar FATA MORGANA een gastoptreden verzorgde) in het programmaboekje de vraag: “Zeg nou zelf, welk ander instrument is zo veelzijdig als het accordeon?” Het antwoord op die vraag werd tijdens het FATA MORGANA optreden gegeven…
De knallende finale van 2007 was de deelname (voor de tweede keer) aan de Mundharmonika-Abend van trio Piranhas in het Volkshaus in Basel, Zwitserland. Nadat de groep er in geslaagd was om Zwitserland binnen te komen (ondanks dat Paul zijn paspoort vergeten was) werd het een fantastisch weekend, inclusief een optreden met 16 titels voor een (wederom) erg enthousiast publiek.

2008
Van de 11 uitvoeringen in 2008 speelde het kwartet 8 keer als gast bij een accordeonvereniging. Dit begon bij “Harmonicas in Harmonie”: het concert van en bij Accordeana Helmond in maart.
Later die maand volgden twee uitvoeringen in Koog aan de Zaan bij Fortissimo (een goede gelegenheid om er een gezellig “kwartetweekend Zaanstreek” van te maken) en in april was de groep te gast in Strasbourg, Frankrijk, bij Ensemble d’Accordéons de l’ill. Na een mondharmonica-avond in Helmond (samen met Ben Bouman en Joe Powers) volgden weer vier accordeonconcerten bij Scala in Maastricht, bij Dansende Vingers in Lille, België en twee keer bij KNA in Emst, waar naast het reguliere kwartetoptreden ook “Moon River” werd uitgevoerd (samen met het KNA recreantenorkest). Bovendien speelde Ronald op bas nog “Over the Rainbow” en Rob speelde het Baantjer-thema “Circle of Smiles”, beiden samen met het recreantenorkest.
Eind november was FATA MORGANA weer te gast bij Mommenta in Dortmund, waar deze keer een uitvoering werd verzorgd bij een groothandel tussen de pallets en de diepvriesproducten. Een bijzondere locatie, en een leuk optreden.
In december vond de (voorlopig) laatste uitvoering plaats met Paul. Hij zou in 2009 een jaar voor zijn werk op Curaçao verblijven, zodat het kwartet dat jaar tot trio werd gereduceerd. Maar niet nadat FATA MORGANA op het afscheidsfeestje van Paul, Rinske en Tim nog een keer als kwartet had gespeeld.
De geluidsapparatuur werd in 2008 gedeeltelijk vervangen: met nieuwe versterkers en een nieuwe Yamaha LS-9 digitale mengtafel kon afscheid worden genomen van de inmiddels problematische oudere mixer.

2009
De eerste van de 7 uitvoeringen in 2009 was niet enkel bijzonder omdat het een trio-uitvoering was. De combinatie van een nieuwe mengtafel en erg korte opbouw- en soundcheck-tijd zorgde ervoor dat de naam van theater De Kunstgreep in Oostzaan voor FATA MORGANA een nogal letterlijke betekenis kreeg: er werd zonder apparatuur gespeeld. Gelukkig was de akoestiek in de zaal daarvoor geschikt. Maar dat was natuurlijk niet de bedoeling: de mengtafel werd bestudeerd en in april in België kon weer van de volledige technische functionaliteit gebruik gemaakt worden. Voor de maand mei stond iets bijzonders op het programma: FATA MORGANA was in januari benaderd door Mundharmonika Quartett Austria. Zij hadden al een paar keer als gast bij een mondharmonicafestival in Kroatië gespeeld en waren daarvoor voor 2009 wederom uitgenodigd. Door andere verplichtingen konden zij dit jaar echter niet. Een en ander leidde ertoe dat Paul ‘even werd teruggehaald’ en dat FATA MORGANA als kwartet de reis naar Gracisce, Kroatië maakte. Na (voor Paul) 11 uur vliegen en (voor allemaal) 1.400 km rijden werd een succesvolle uitvoering van ca. 1 uur gegeven tijdens het goedbezochte evenement. Een vierdaags uitstapje met erg leuke herinneringen. Paul vloog daarna weer naar de Antillen, en Ronald, Antal en Rob gingen door met trio-uitvoeringen. Eerst in Geldrop, toen in Thy-le-Chateau, Zuid-België. De uitnodiging van blues-speler Matyas Pribojszki om tijdens een mondharmonicafestival in Boedapest te komen spelen werd graag aangenomen. In oktober vlogen Ronald, Antal en Rob naar Hongarije en speelden ze in Club Gödör, in een programma met o.a. Matyas zelf en de Franse solist Michel Herblin. Paul was de enige van FATA MORGANA die al eerder in Boedapest was geweest, dus het was niet zo erg dat hij er niet bij was… Na een gastoptreden bij accordeonvereniging Accordia in Kerkrade was het jaar bijna om, en kon de groep zich weer op kwartetuitvoeringen gaan voorbereiden.